Ajánló

Legfrissebb album

Advent első vasárnapját megelőzően újra megrendezésre került a kézműves gyermekdélután. Egy rövid énektanulás után meghallgattuk Sípos Aba Álmos lelkipásztorunk áhítatát az adventről és annak jelentőségéről. Az este folytatásaként a gyermekek asztalokat körbeülve szebbnél szebb karácsonyi képeslapokat és apró ajándékokat készítettek.

Ezalatt a felnőttek Nagy Zsolt, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa színvonalas előadásának lehettek szem- és fültanúi. Egy olyan témát jártunk körbe, amely életünk elkerülhetetlen része, és nem csak a házasságban, de a többi emberi kapcsolatunk során is találkozhatunk vele. Ezek a konfliktusaink. Az előadás alatt hallhattunk a konfliktus pszichológiai hátteréről, különböző konfliktushelyzetekről, valamint a konfliktus álmegoldásiról és megoldásairól. Sok minden okozhat konfliktust, és az azt kiváltó okok megszüntetésével sem tudjuk elkerülni, hogy kialakuljon. A megoldására sem egy tanfolyam, sem előadás nem elég. Ennél sokkal mélyebbre kell ásni.

Az előadás során többféle pszichológiai elméletről kaptunk ismertetőt, melyek azt próbálták megmagyarázni, hogy mik lehetnek a konfliktusok forrási, kialakulásának módjai és következményei. A házaspárokra fókuszálva megláttuk, hogy melyek azok a tények, amelyek befolyásolják a férj-feleség kapcsolatát és esetleg konfliktus forrása lehet. Így például a különböző szociális háttér (kulturális különbségek, családi szokások, életritmus, eltérő értékrend…stb), az eltérő igények (munkamegosztás), az eredeti családhoz való kötődés, vagy az eltérő pénzkezelés mind-mind komoly problémákat okozhatnak.

Sokan úgy próbálják rendbe hozni a konfliktusaikat, hogy elmenekülnek a probléma elől. A munkától kezdve a szenvedélybetegségeken át egészen a vallásoskodásig számos választási lehetőség kínálkozik, de egyik sem jelent valódi megoldást.

Alapvető konfliktusunk Istennel van, hiszen a bűneset következményeképp megszakadt a Vele való kapcsolatunk. Mindenekelőtt ebből az állapotból kell szabadulást nyernünk. Menekülés helyett, nézzünk szembe a problémákkal, értsük meg társunkat, és vállaljuk saját felelősségünket.

Csak a keresztnél láthatjuk meg, hogy vétkesek vagyunk és megbocsátásra, kegyelemre szorulunk. Álljunk meg együtt a kereszt alatt, mert csak ott láthatjuk meg, hogy Isten a társunkat ugyanúgy szereti, mint bennünket. Itt szembesülhetünk bűneinkkel és elindulhatunk a gyógyulás útján. Hallgassuk meg társunkat, figyeljünk oda egymásra, és adjunk időt a beszélgetésekre.

 

Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban

(Ef 4,32)

 

Baksai-Szabó Lídia